1 kg ryb ja miałam dorsza, kilka fląder, brzuszek z łososia
2 cebule prawie miało być 1,5
1 czerwona papryka
1 seler korzeniowy
2 łyżeczki słodkiej papryki (ja miałam grys)
Nie cała łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
1 cytryna,
Sól, pieprz
Sos czosnkowy:
Ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 filet anchois (lub 1 szprot)
Pół łyżeczki posiekanego kopru
Łyżeczka majonezu
Cebulę pokrój w kostkę, warzywa obierz rozdrobnij. Przysmaż na oliwie na zloty kolor. Przełożyłam z patelni do garnka. Dodaj słodką ostrą paprykę i drugi posiekany ząbek czosnku. Dodaj rybę, zalej wodą, gotuj 3 godziny na wolnym ogniu. W przepisie pisze: Przetrzyj przez sito (można wcześniej delikatnie zmiksować). Dopraw do smaku solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny.
Sos
Majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj koper i posiekany czosnek oraz roztarte anchois (ewętualnie szprota).
Zupę przed podaniem polać delikatnie sosem.
Ale ja nie przecierałam przez sito, nawet niczym nie doprawiałam, zupka przepyszna! polecam, chodź wygląd może nie jest zbyt zachęcający to w smaku jest dobra.
Ale ja nie przecierałam przez sito, nawet niczym nie doprawiałam, zupka przepyszna! polecam, chodź wygląd może nie jest zbyt zachęcający to w smaku jest dobra.
dzięki za pomysł na jutro na obiad:D
OdpowiedzUsuń