sobota, 3 grudnia 2011

Sernik Izaura

ciasto:
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
Kostka masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
4 jaja

Masa:

½ kg twarogu
3 jaja
Budyń waniliowy
1 szklanka cukru
½ kostki masła
Wiórki kokosowe

Margarynę cukry i kakao podlewamy 5 łyżkami wody. Gotujemy 5 minut – uwaga by nie wykipiało. Studzimy, odlewamy ½ szklanki i odstawiamy, resztę miksujemy z 4 żółtkami. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto wlewamy do tortownicy średnicy 24 cm; wyłożonej folią aluminiową posmarowaną tłuszczem.

Twaróg mieszamy z cukrem, roztopionym masłem, budyniem, i jajkami.
Wylewamy na ciasto, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ostudzone ciasto polewamy pozostałą polewą, i posypujemy wiórkami kokosowymi

1 komentarz:

  1. zupę dopiero w domu zrobiła. a sernika nie wykonam, nie mam tu piekarnika:/
    autoportretodczuwalny.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń