biszkopt:
szklanka mąki
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 jaj
pianka kawowa
11 dag czekoladowej kawy cappuccino
2,5 szklanki mleka
4 śnieżki
2 łyżki żelatyny
pianka śmietankowa
1/2 l śmietanki 30%
galaretka cytrynowa
łyżka cukru pudru
mały słoik kremu czekoladowego
starta czekolada
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do natłuszczonej formy (25x40cm). pieczemy ok 40 minut w 180 C.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, studzimy. Mleko mieszamy z kawą zagotowujemy. Studzimy. Ubijamy ze śnieżkami i żelatyną.
galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy i odstawiamy. Kremówkę ubijamy z cukrem i mieszamy z tężejącą galaretką.
biszkopt przekrawamy na pół. jedną połowę smarujemy kremem i pianką kawową. przykrywamy drugim biszkoptem. smarujemy pianką śmietankową. Pospujemy czekoladą. Schładzamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz