składniki:
8 dag masła
17 dag ciastek digestive
po 2 łyżki kakako i cukru
czubata łyżeczka cukru waniliowego
masa:
70 dag mielonego twarogu
7 dag cukru
30 dag trufli w czekoladzie (polecam te w czarnych papierkach z Odry)
5 małych jajek
oraz:
3 łyżki mleka
7 dag gorzkiej czekolady
kandyzowana skórka pomarańczowa
łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki żelatyny
biała czekolada
ciastka mielimy i mieszamy z cukrami i kakao. Zagniatamy z masłem. wkładamy do tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej pergaminem. dociskamy.
trufle roztapiamy w kąpieli wodnej na gęsta masę studzimy. miksujemy z 3 łyżkami twarogu, aż składniki się połacza stopniowo dodajemy resztę twarogu cukier i jaja.
masę wylewamy na spód. pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. studzimy, składamy do lodówki na 12 godzin.
czekoladę roztapiamy z cukrem w kąpieli wodnej mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w gorącym mleku. polewamy sernik dekorujemy skórką i białą czekoladą. schładzamy do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz