wtorek, 13 grudnia 2011

bananoffe pie... z dedykacją dla Fridy;)

składniki:

ok 15 dag herbatników maślanych
puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
250 ml schłodzonej śmietanki 36%
3 banany
opakowanie śnieżki
ok 15 dag masła
2 łyżki żelatyny

Masło roztapiamy, herbatniki kruszymy na proszek, wlewamy masło, mieszamy aż tłuszcz się wchłonie. Przekładamy do tortownicy.
Wykładamy masę krówkową.
Banany obieramy i kroimy w plastry, układamy na masie krówkowej



Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody, powinniśmy mieć 2 łyżki gotowego roztworu. Śmietankę mieszamy ze śnieżką. Ja dostałam opakowanie w którym było 200 ml dodatkowe 50 „nadrobiłam” dodając mleko 3,2. ubijamy dodając żelatynę, wykładamy na banany.
Wstawiamy na 6 godzin do lodówki.
Ciasto bardzo dobre, nie wymaga zbyt wiele czasu jest stosunkowo nie drogie, koszt to około 10 pln. Szybkie, nie wymaga czasu, nie jest skomplikowane, więc każdy bez większego problemu może je zrobić.
Nie wymaga pieczenia ani innych angażujących zabiegów. Myślę, że nie może nie wyjść, a jest naprawde smaczne, wiec polecam!

1 komentarz:

  1. a dziękuję, nie omieszkam wypróbować:D:*

    autoportretodczuwalny.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń